zondag 23 juli 2017

Unesco world heritage site Kinderdijk


In het kader van toerist in eigen land ben ik met mijn ouders een dagje naar Kinderdijk geweest. Klopt wel niet helemaal, ik mag mezelf met recht toerist noemen. Het kwam een tijdje terug toevallig ter sprake dat hele volksstammen van over heel de wereld de molens van Kinderdijk komen bekijken en wij zijn er nog nooit geweest. En zo ontstond het idee om er een gezellig dagje uit van te maken. Niet te vroeg vertrekken want misschien kunnen we nog wat avondrood meepakken was het idee dus zo tegen 13:00 u zijn we die kant uit gereden. Veel te warme dag eigenlijk, maar voor de dagen erna waren nog hogere temperaturen voorspeld. Natuurlijk wel vergeten om zonnebrand mee te nemen. 
.
.
Ik had voor toegangskaartjes gezorgd waarmee je twee van de molens en het gemaal kunt bezoeken. Voor zaterdag en zondag is een parkeerplaats bij een bedrijf beschikbaar, gratis parkeren, alleen een klein stukje lopen. Eerst maar eens beginnen met een bak koffie en daarna naar de molens. Het gemaal laten we even voor wat het is en we gaan op weg naar de eerste museummolen (Nederwaard molen no.2)
In de molen is het knap benauwd en als terug buiten een plekje op het bankje in de schaduw vrij komt blijven we daar maar even om wat af te koelen. De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het zijn totaal 19 windmolens verdeeld in een rij van acht molens aan de Nederwaard (dit zijn de ronde stenen molens), een rij van acht rietgedekte achtkanters aan de Overwaard, met daarnaast een wipmolen; de Blokweerse molen die de polder Blokweer bemaalt en in de polder Nieuw-Lekkerland twee rietgedekte achtkantige molens (met dank aan Wikipedia)

Nu ik toch aanvullende info aan het verzamelen ben heb ik meteen ook de verklaring voor de rieten wieg gevonden, dit hoort bij een van de verhalen over het tot stand komen van de naam Kinderdijk: dit verhaal gaat terug naar 1421 tijdens de grote St. Elisabethsvloed. Toen de ergste storm geluwd was ging men de dijk op om te kijken, wat er te redden viel en zag men in de verte een wiegje aan komen drijven. Men had geen hoop dat daarin nog iets levends zou zijn, maar toen het dichterbij kwam zag men toch beweging. Toen het nog dichterbij was gekomen zag men dat een kat het wiegje in evenwicht probeerde te houden door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon komen. Toen het wiegje uiteindelijk vlak bij de dijk was, viste men het op.
Weer wat op temperatuur gekomen wandelen we verder tussen de rijen molens door tot aan de bocht. Daar blijkt dat we voor de molen Blokweer een pad eerder hadden moeten inslaan. Voorbij de bocht staan nog een aantal molens en deze staan in een perfect rijtje wat een mooi plaatje oplevert dus het ‘te ver’ lopen is niet zo erg. Terug over het bruggetje op naar de molen Blokweer, dit is de andere molen die te bezoeken is. Dit is een heel ander type molen, hier geen trapjes omhoog maar een gelijkvloers appartementje. Het is vandaag windstil dus geen van de molens draait, en de beheerder van deze molen verteld ook dat ie geprobeerd heeft hem aan de praat te krijgen maar het wilde echt niet vandaag. Er bleek nog een baby in te liggen, die rustig en droog sliep. De oorspronkelijke naam van het dorp is Elshout en er zijn meerdere verhalen over hoe het Kinderdijk is geworden, maar deze is wel het bekendste en het leukste.
 .
We hebben nog een tijdje zitten kletsen met het vrouwtje wat het winkeltje runt, zij vertelde ons dat koningin Wilhelmina de redder van Kinderdijk is geweest, als zij niet ingegrepen had waren de molens hier zoals op vele plaatsen afgebroken in het kader van de vooruitgang van de techniek. Hierna lopen we langzaam terug richting het gemaal, maar we zijn te laat om het nog te bezoeken, dus we gaan iets zoeken om te eten. Net om de hoek van het restaurant/kioskje van de site ligt Grand Cafe Buena Vista, dit lijkt meer op een goed eettentje, en dat bleek ook helemaal waar. We hebben allemaal het aspergemenu genomen, en dat was heerlijk! Na het eten hebben we besloten dat het waarschijnlijk toch geen mooi avondrood zou worden dus we gaan er niet op wachten. Nog wel even een overzichtsfoto gemaakt van de molens in het zachte licht en toen terug huiswaarts. Ik kom nog wel eens terug als de kans op mooi avondrood wat groter is.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten